Travessa Pass’Aran Per Montse i Pere Anton

PASS’ARAN ( RUTA INVERSA )
Del 3 al 7 d’agost de 2011


1ª etapa. Montgarri-Refugi d’Araign
Desnivell: + 1150m -960m
Longitud: 19km

7:30  Santuari de la Mare de Deu de Montgarri (1657 m). Comencem a caminar seguint el GR-211, a l’alçada d’Es Cabau girem a la dreta enfilant-nos pel barranc d’Eth Horcalh en direcció nord-oest fins  travessar per un pont el riu Vernatar, deixem les marques de GR, per remuntar seguint marques grogues,  un altre barranc fins arribar al coll de Montoliu (2470m);  aquí contemplem com el magnífic Mauberme amb l’estany als seus peus, atura els núvols del vessant francès.
10:55 Baixem a l’estany per pujar fins al coll del Mauberme, aquí desapareixen les marques grogues i seguim les de GR. Opcionalment es pot pujar al cim, nosaltres decidim seguir doncs l’etapa és llarga i el temps insegur.  Seguim cap el  NW i voregem els estanyets del Mauberme, flanquejant les pales de Liat, molt per sobre del gran estany, en direcció al Portilhon d’Albi (2457 m) seguim marques grogues de nou.
14:20 Al coll, la panoràmica és superba i el seu estany ens convida a fer una aturada. Baixem fort fins l’estany següent i a partir d’aquí la boira ens acompanya fins al final d’etapa.
 16:00 Al portell d’Araign ens trobem les restes d’una instal·lació minera i una línia elèctrica que baixa fins a l’estany seguint  marques de GR, Travessem per sobre de la presa enmig d’una boira espessa i humida que ens amaga el circ d’Araign i les seves cascades que alimenten l’estany.
16:45 Arribem al refugi (1965 m).
19:30 Per sopar ens donen crema d’espinacs, vedella estofada amb arròs, formatge i pastís de xocolata.


2ª etapa. Refugi d’ Araign- Eylie
Desnivell: +310m  -1180m (+ 720 Crabère= +1030 m – 1900 m)
Longitud: 7,1 km

Com que l’etapa d’avui és curta i el dia és molt bo, decidim pujar descarregats als cim del Crabère.
8:15 Sortim del refugi, el camí fa una pujada constant fins el coll seguint el GR 10 i unes quantes llaçades ben traçades.
9:45 Cim del Crabère ( 2630 m), esplèndid panorama vers les Maladetes  i més enllà destaca el Neuvielle.
11:10 Arribem al refugi. Arreglem motxilles per seguir amb l’etapa.
11:30  Emprenem la pujada fins el portell d’Araign que el dia abans havíem baixat, seguint les marques del GR10.
12:30 Comença el descens seguint un camí de pastors fins a les abandonades mines de blenda i l galena de Ventalhor.
14:00 Seguim planejant  l’antic camí miner sota la muntanya d’Ordàs i tot seguit comença una forta baixada per prats fins el coll de Catatuere, on trobem més restes d’explotacions mineres ( des d’aquí veiem la primera pujada de l’endemà)  i seguim baixant fort per la fageda de Roge, el bosc és esplèndid i l’ombra ens alleuja del sol que avui ens acompanya; els genolls acusen el desnivell baixat i els bastons ens ajuden a no patir tant.
15:45 La primera casa d’Eylie ( 1000 m) ens surt al pas i resulta que és la Gîte d’etape on ens aturem avui, que bé! La dutxa d’aigua calenta entra en el preu.
19:30 El lloc on mengem es troba 200m més amunt i té unes bones finestres des d’on contemplar la muntanya, el lloc és molt acollidor i té molta informació de l’antiga explotació minera de la zona. Mengem una bona amanida, llenties estofades amb carn i salsitxes, formatges i pastís d’albercoc.


3ª etapa Eylie- Pla de la Lau
Desnivell: + 1680m  -1760m
Longitud:  16,7 km

7:00 Comencem a caminar d’hora perquè l’etapa és llarga i la meteo no és gaire bona, a veure si sortint d’hora ens mullem menys… Seguim el GR10 per muntanya mitjana, primer pugem per una roureda i després per entre falgueres arribem a una fageda, seguim entre nabius i brucs, per arribar per prats al coll de l’Areth (1802 m)
9:15  Des d’aquí a la nostra esquena  es veu la llarga baixada d’ahir i de cara veiem l’altre coll que hem de superar avui, a sobre nostre l’immensa mola del Malh de Bolard. Baixem de nou per prats  fins la cabana de l’Areth, un curt tram de pista i baixada de nou per falgueres i bosc.
10:45 Creuem  el riu Orle pel pont de Flouquet, seguim el riu aigües avall uns minuts per començar a remuntar zigzaguejant per la fageda de Besset fins a la cabana, el paisatge és alpí i el temps es torna més i més amenaçador, quanta estona aguantarà?  Doncs poc abans d’arribar al coll du Clot du Lac, sentim trons i comença a ploure, per sort al coll hi ha una cabana molt ben condicionada, on s’han aturat els francesos que fan el GR10, ens fan lloc i mengem una mica.
13:15 Decidim tirar avall junt amb els francesos. La pluja es converteix en calamarsa i un fort vent, just en el tram carener, quan davallem una mica el vent ja no és tan fort i mica en mica el temporal afluixa.
14:10 A la cabana de Trapet de Milieu ja ens podem treure la capelina i seguim baixant per prats i bosc fins trepitjar asfalt al Pla de la Lau.
15:00 Arribem a la Gîte d’etape La Maison du Valier (933 m), petit hotelet ple de comoditats que agraïm sincerament.
17:15 Arriben el Jaume i l’Eugènia que han sortit de Montgarri, han remuntat fins el coll de la Gireta i han baixat per la vall del Barlonguere, fins a la vall del Ribérot.
19:30 Sopem: el primer plat és comú per a tots i el segon es pot escollir entre tres opcions, el formatge de rigor i de postres una mousse de iogurt casolana.


4ª etapa Pla de la Lau- Refugi des Estagnous
Desnivell:  +1520m  -220m  (+593m Mont Valier=  +2113m  – 813m)
Longitud:  10,3 km

8:30 Ens costa sortir de La Maison du Valier. Travessem el riu Ribérot per un pont seguint les marques del GR10, per endinsar-nos en un bosc de conte de fades, les pedres estan folrades de molsa verda i esponjosa i ens trobem cascades del torrent de Muscadet. Quan en sortim, tornen els prats alpins i la cabana d’Aouen ens saluda entre falgueres.

11:15 Deixem el GR10 que se’n va a l’esquerra, i ens dirigim al Cap des Lauses i la cabana de Taus.
12:15 Estany de Milouga. El Mont Valièr, el Valierat i el Petit Valièr ens tanquen la visió darrera l’estany, el paisatge és d’alta muntanya. Pugem per tartera i ens enfilem pel desert de Milouga fins el coll de Pécouch( 2246 m).
13:45 Des del coll ja podem veure als nostres peus el refugi dels Estagnous i més avall l’estany Redon i el Long.
14:15 Arribem al refugi.
14:50 L’Eugènia i el Pere Anton no en tenen prou i aprofitant que la meteo s’aguanta, decideixen
pujar al Mont Valier (2838 m).
16:00 La pujada descarregats i per camí ben traçat, ha sigut ràpida i contemplen les valls que es despengen en picat  des del cim.
17:30 Retorn al refugi, el temps està canviant a pitjor.
19:30 Sopem a base de sopa de pastor, carn amb macarrons, el ja tradicional formatge i el pastís de poma. El guarda del refugi ens informa a tots de que dissortadament per demà la meteo anuncia pluja per a tot el dia, què hi farem! bé hem de tornar cap a Montgarri.


5ª etapa Refugi des Estagnous- Montgarri
Desnivell:  +565m  -1160m
Longitud:  10,9km

8:00 La meteo no s’equivoca i sortim del refugi amb les capelines posades, sota la pluja però sense trons, la boira puja i baixa.  Baixem cap l’estany Redon . Per sort, el camí està molt ben marcat com a GR i els trams  més delicats estan equipats amb cables que asseguren el pas en condicions com les d’avui. El camí pel costat de l’estany Long és preciós i les estones de bona visibilitat ens permeten veure el coll de Barlonguere al fons.
10:15 Coll de Barlonguere (2401 m), ens aturem molt poc a menjar una mica, fa fred  però la pluja està minvant, serà veritat que just a la ratlla de la frontera canvia el temps? Acabem de pujar al coll de Gireta (2503 m) les marques de GR es fan perdedores,  i comencem a davallar en direcció S pel clot d’Era Renhatja.
11:50  Baixant per la coma d’Era Gireta ja ens traiem definitivament les capelines. Sí, aquí el temps és molt millor. Arribem a la solitària vall del riu Herèd i ens enfilem  al SW, per trobar el bosc espès d’avets que hi ha als peus del serrat d’Era Gireta, sortim a Era Solana i davallem a creuar el riu Porquèr pel pont.
13:20 Arribem a Montgarri per prats de pastura. Avui és diumenge i ens trobem una gran diversitat d’humanitat: ciclistes, turistes, excursionistes, motoristes, famílies…el contrast amb la soledat de la muntanya es fa aclaparador, però així ens tornem a incorporar a la societat.

Desnivell acumulat         +5225m               -5280m
+ Crabere 720m           +5945m               -6000m
+ Mont Valier 593m     +6538m               -6593m                  

Més informació
www.passaran.com

Cartografia
Pass’Aran. Couserans-Aran. Esc.1:25000 Ed. Alpina. Mapa amb l’itinerari marcat.