OUR DEL MONTBLANC
(del 3 al 7 de setembre de 2014)
Si hi posem motivació i ganes per dur a terme un projecte a la muntanya, es molt possible que al final, l’acabarem realitzant, això si clar, el com, el quan i l’estil en que ho fem, pot variar molt depenen de la forma, les variants i la durada, respecte al que ens aconsellen o recomanen les guies publicades sobre l’itinerari en qüestió.
Si disposem d’un temps apretat i si, sobre la marxa ja preveus, que en breu, canviaràs les ungles dels dos dits grossos dels peus, el resultat del nostre “particular tour” us el resumim tot seguit.
Les guies que podem consultar sobre aquest popular tour ens recomanen realitzar- lo entre 7 i 10 dies.
Tour del Montblanc ultra exprés, i amb algun que altre mitja de transport mecànic, crec que podria ser una bona definició de la nostra travessa de 5 dies, al voltant del massís del Montblanc.
1º Etapa: Les Houches (980 m.) – Nant Borrant (1.459 m.)
Sortim a primera hora del matí per agafar el telefèric de les Houches cap a Bellevue (1.785 m.), inici habitual dels alpinistes que surten de Chamonix per anar a intentar el cim del Montblanc per la seva ruta normal de Gouter. Baixem lleugerament en sentit est per encaminar-nos cap el coll de Tricot, passant pel fotogènic pont penjant que ens facilita el pas sobre les aigües provinents de la gelera de Bionnassay, arribem al coll de Tricot (2.120 m.), ara baixem cap el refugi de Miage (1559 m.), curta remuntada que ens porta al coll de Truc (1.720 m.), davallem sentit a la població de Les Contamines i, sense arribar-hi, passant per les granges de La Frasse (1353 m.) enfilem els últims 617 m. positius d’aquesta jornada, que ens deixaran a l’alçada del refugi Tré la Tête del CAF (club alpi francés), que dona accés a la gelera del mateix nom. Ara toca baixar 511 m. de desnivell cap al refugi Nant Borrant (1.459 m.). Bonic refugi atractiu, per dins i per fora, on soparem, passarem la nit i esmorzarem.
Desnivells de la jornada: + 1.308 m. – 1.594 m. Temps: 10 hores.
2º Etapa: Nant Borrant (1.459 m.) – Mottets (1.870 m.)
Només començar remuntem un bon desnivell per una bonica vall que ens porta al coll de Bonhomme (2.329 m.) indret de pastura, on ens acompanyen en el camí un copiós remat d’ovelles i cabres. Remuntem una mica mes per la vessant de la muntanya en sentit sud oest fins arribar al refugi del CAF anomenat Croix de Bonhomme (2.443 m.) considerat el refugi, que es troba a mes alçada de tot el tour del Montblanc, aqui dinem per agafar forces per superar el següent coll, anomenat Col des Fours (2665 m.), on hi trobem l’única congesta de neu de tot el nostre tour. Bona atalaia des on reconeixem els pics mes altius dels Alps de la Vanoise com Gran Casse (3.855 m.), Gran Motte (3.653 m.), Mont Pourri (3.779 m.).
Una forta baixada ens porta a la Ville des Glaciers (1.789 m.), que, com posa en una de les guies que hem consultat, ni es Vila, ni te gelera a prop, tot fent una petita remuntada de mitja hora en sentit nord est ens plantem al refuge Des Mottets (1.870 m.), on farem mitja pensió.
Desnivells de la jornada: + 1.287 m. – 876 m. Temps: 8:30 hores.
3º Etapa: Mottets (1.870 m.) – Courmayeur (1.224 m.)
Per variar, comencem en pujada cap el coll de la Seigne (2.516 m.), frontera natural que ens dona pas a Itàlia per la vall Veni. Tot baixant podem contemplar les espectaculars vistes que ens brinda, entre boires, la vessant sud del Montblanc, les arestes de Brouillard, Innominata i Peuterey, les majestuoses geleres de Miage i Freney, que donen pas a grandioses parets, com la Chandele, on s’han forjats grans gestes d’elevat compromís, en l’historia del alpinisme del Montblanc. Grans alpinistes com Walter Bonatti i Chis Bonington hi han deixat palès el seu llegat per l’historia alpina.
Un cop ens trobem al llac Combal (1.970 m.), ens desviem de la ruta que ens marca la guia de pujar cap a l’Arp Vielle (2.303 m.), i seguim baixant cap a Visaille (1.667 m.), petita població on hi fa parada la línea regular de bus que, en uns 25 min. Ens deixarà a la bonica població de Courmayeur (1.224 m.), on hi fem petites compres i passarem la nit.
Desnivells de la jornada: + 637 m. – 849 m. Temps: 5 hores.
4º Etapa: Courmayeur (1.224 m.) – Champex (1.477 m.)
Comencem la jornada, diguem, de manera poc respectuosa amb el medi natural, però agraïda per les nostres cames, per segon cop agafem el bus de línea regular que en 25 min. ens deixarà a Arp Nouvaz (1.775 m.) aquí comencem la caminada, en rumb nord, que condueix al confortable refugi Elena (2.060 m.), tant sols hi fem un cafè i reprenem la marxa cap el coll du Grand Ferret (2.537 m.), punt divisori del territori Italo suïs.
Poc abans d’arribar al coll, la boira ens redueix la visibilitat de l’entorn, i no ens permet gaudir de l’espectacular panoràmica que es podria contemplar si fos un dia solejat, Les Grands Jorasses, Mont Dolent, Aguille de Triolet son uns dels artistes principals en aquests vessant est del massís.
Quasi be, sense donant-nos compte, ja ens trobem baixant per la vall Ferret cap a dins de Suïssa. Al cap de 3:15 H de marxa ja hem arribat al poble de Ferret (1.700 m.), aquí agafem, de nou, el segon bus del dia, que ens portarà, amb poc menys de mitja hora, fins al poble de Issert (1.055 m.). Una hora i quaranta minuts es el temps que ens costa arribar des de Issert a Champex (1.477 m.), per un bonic sender que, per distreure’s de la continua pujada i que tot plegat no es faixi tant feixuc, uns artistes locals, especialistes en treballar la fusta, han esculpit talles figuratives en formes de diferents bolets i animals autòctons, que anem trobant al llarg de tot el recorregut.
Champex Lac, així s’anomena aquest turístic poble d’estiueig, que envolta un petit llac, amb típiques cases de fusta, amb el mes pur estil suís. Aquí fem nit en una gite d’etape.
Desnivells de la jornada: + 1.174 m. – 837 m. Temps: 5 hores.
5º Etapa: Champex (1.477 m.) – Col de la Forclaz (1.526 m.) – (Chamonix 1.040 m.)
Fins ara tots els dies han estat fantàstics, sense ni gota de pluja, i encara ens queda un dia mes de comodí, per si hi cap poder fer un altre etapa abans de tornar, a casa del nostre amic Simón, a les Houches, però per majoria aplastant dels integrants del grup, es decideix que avui el nostra objectiu de final de jornada ha de ser Chamonix, la justificació es clara i les al·legacions evidents (butllofes, ungles negres i agulletes). Doncs deixem de banda l’objectiu inicial de creuar el coll de Fenêtre d’Arpette 2.665 m. per anar en sentit coll de la Balme 2.191 m., on el terreny es bastant abrupte i el desnivell força acusat, i tirem de plan B, baixem lleugerament fins Champex d’en Bas (1.330 m.) per continuar per una enganyós itinerari de extensos boscos, que, inicialment sembla inofensiu, fins que el cami s’adreça i ens cal superar una continua pujada, que ja es fa notar, fins arribar a la granja bar de Alpages Bovine (1.987 m.), i remuntant un xic mes arribem al coll du Portaló (2.049 m.). Ara tant sols ens queda baixar, per un sender obac i frondós de vegetació que ens deixarà al coll de Forclaz (1.526 m.), punt culminant de la nostra jornada d’avui a peu. Agafem un bus, que en un recorregut de uns 6 km. ens deix a l’estació de ferrocarril trans fronterera de Le Châtelard, i agafant el tren ens plantem a Chamonix a l’hora de berenar.
De Chamonix a Les Houches,( punt de partida del nostre particular tour) en bus urbà gratuït.
Desnivells de la jornada: + 719 m. – 523 m. Temps: 5:30 hores.
Desnivells totals acumulats: + 5.125 m. – 4.679 m.
Web Informació general sobre el tour del Montblanc: http://www.autourdumontblanc.com/
Components: Sílvia Canals, Judith Solé, Roser Oter i Joan Solé