PASS’ARAN AGOST 2020

Per Imma i Benet

PASS’ARAN agost 2020   Imma i Benet
CRÒNICA
Què dir de la Pass’aran?
Quan en arribar a un coll, o des d’un cim, fent un cop d’ull, veus la distància que has estat capaç de fer en tant sols unes hores, et sents fort i reconeixes que, pas a pas, pots arribar molt lluny. La Pass’aran és una travessa interessant. Té un nivell de duresa moderat i et permet conèixer indrets molt bonics.
1a etapa,  dia 13 d’agost
Del refugi Amics de Montgarri (1657m) al refugi dels Estagnous (2246m)
Desnivell : +1158 / -563 ; Distància: 11 km
Sortim a les 5 del matí de Llorenç i arribem a Montgarri a les 9. Després d’agafar la bossa que ens donen (samarreta, mapa i poca cosa més) ‘ganyipem’ una mica i comencem a caminar cap a les 10. En arribar al Llac Long trobem força boira que ens acompanyarà fins al refugi dels Estagnous on arribem a les 4 de la tarda. Un cop ubicats, ens asseiem a l’exterior mentre el sol i la boira sembla que juguin a cuit i amagar. La jornada ha estat llarga. Contemplant el Mont Valier, fem un vinet mentre repassem l’itinerari de l’endemà i esperem l’hora de sopar.
2a etapa,  dia 14 d’agost
Del refugi dels Estagnous (2246m) a la gite d’étape Maison du Valier (933m)
Desnivell : +855 / -2115; Distància: 17 km (comptant l’ascensió al Mont Valier).
Ens llevem ben d’hora, fem l’esmorzar del refugi i pugem el Mont Valier. A les 9 ja som dalt el pic. La traçada està molt ben feta. Gaudim de la calma del cim i de la immensitat del panorama que veiem sota nostra. Tornem al refugi per recollir les coses i ens dirigim cap a la gite de la Maison de Valier. La baixada és llarguíssima però d’una gran bellesa, sobretot en algun tram com ara el bosc final. Tant de bo totes les baixades inacabables fossin com aquesta: arbres altíssims, verdor i aigua per tot arreu. Avui dormirem amb llençols.
3a etapa, dia 15 d’agost
De la gite d’étape Maison du Valier (933m) a la gite d’étape de Eylie (1000m)
Desnivell : +1700 / -1600; Distància: 19 km
Aquesta es pot considerar l’etapa reina de la travessa. En 19 km hem de cobrir 1.700 km de pujada i 1.600 de baixada tot fent dos grans sifons. La cobrim en 9 hores. A punt d’arribar a Eylie, els núvols amenaçadors ens han fet treure les darreres forces per córrer una miqueta per tal d’evitar mullar-nos. Les casetes que formen aquest llogaret estan envoltades de restes de construccions i estructures de l’antiga explotació minera, ben activa de les darreries del segle XIX i fins la dècada dels 60 del segle XX. És un lloc acollidor i els guardes de la gite d’Eylie són encantadors. Després de sopar riem força tot fent tertúlia amb la resta de gent.
4a etapa, dia 16 d’agost
De la gite d’étape de Eylie (1000m) al refugi d’Araing (1965m)
Desnivell : +1230 / -311; Distància: 7 km
Quan ens aixequem al matí veiem que estem sota un mar de núvols. Tot està amarat i la temperatura és fresqueta. Ens posem ‘full equip’ per la pluja i amunt, a gaudir d’unes vistes impressionants: blanques, blanques, blanques! Durant la pujada, enmig de l’espessa boira, anem trobant restes de la important activitat minera (antigues mines de zinc i plom): torres de ferro del telefèric, cables, vagonetes, restes de vies, motors i torres elèctriques. Arribem cap a les 3 de la tarda al refugi d’Araing. Es un refugi del Club Alpin Français. Les noies que porten el refugi són decidides i amables. Ens encenen la gran estufa de llenya que hi ha al mig de la sala. Avui assecarem les botes i la ‘bugada’. Ens refem de l’etapa amb un bon vinet i uns talls de formatge.
 5a etapa, dia 17 d’agost
Del refugi d’Araing (1965m) al refugi Amics de Montgarri (1657m)
Desnivell : +1212 / -1412; Distància: 20 km (comptant l’ascensió al Mauberme).
El dia es desperta ben clar. Sortim d’hora del refugi. Sabem que la jornada serà llarga. Coronem el Mauberme al voltant de la 1 del migdia. Quines vistes! És un cim que té molt bona planta. Sense perdre massa temps emprenem la llarga baixada i arribem a Montgarri cap les 5 de la tarda. Ja tenim la Pass’aran al sarró.

Veure Fotografies