GRÈCIA SETEMBRE DE 2012
MONT OLIMPUS, METEORA I ITACA
Tot comença agafant un vol de a l’aeroport de Girona amb destí a Tessalònica, després de 3 hores enlairats aterrem a l’aeroport Makedonia, anem pel cotxe de lloguer i ,aproximadament , després de fer 1:30 h. de viatge per autopista (uns 100 km.) arribem a Lithochoro (poble al peu del Mont Olimpus).
La serralada de Mont Olimpus (que significa el lluminós) es troba situada al nord-est de la península grega, entre les regions de Tessàlia i Macedònia, es patrimoni natural de l’Unió Europea des de 1981, amb categoria de reserva de la biosfera. Aqui hi trobem el pic Mitikas (2918 m.), el mes alt de Grècia.
La mitologia grega situava en el Mont Olimpus la casa dels deus olímpics, presidits per Zeus.
El Cim del Mitikas es el nostre objectiu. Sortim del Lithochoro (300 m. s. n. m.) ,amb el cotxe per fer 15 km, en direcció a Prionia (últim punt on s’arriba amb cotxe a 1100 m. d’alçada)
També hi ha la possibilitat de sortir del mateix Lithochoro, a peu, agafant el sender del barranc de Enipea, que passa pel bonic monestir Ortodoxe de Aghios Dhionisios, on després fem cap a Prionia (aquest itinerari comporta cobrir 800 m. mes de desnivell fins a Prioria)
Aquí iniciem l’excursió, tot seguin els rètols “E4” que indicant l’itinerari que ens portarà al refugi de muntanya anomenat “A”. Amb poc menys de 3 h. ens trobem al refugi “A”, havent gaudit d’un recorregut en mig de frondosos boscos de llums especials.
El Refugi “A” ,amb guarda, a 2100 m. d’alçada, amb una capacitat per a 110 persones està molt be. Te servei de menjars des de les 06:00h. fins a les 22:00 h. (web: www.mountolympus.gr. Teléfono: 23520/81800, guardat de maig a octubre)
L’endemà, després d’esmorzar, sortim cap el pic Mitikas cap a les 6:30 h. del mati, per tal d’evitar les fortes calors,(cal prestar atenció amb la ruta mes segura a seguir, tot i que està molt ben indicat l’itinerari. Nosaltres recomanem la que passa pel pic Skala 2866 m., tot seguint les senyals que indiquen “E4”.
Descartem l’altre itinerari anomenat Zonaria per possible despreniments de pedres. Un cop al cim del pic Skala, cal prestar atenció a baixar per una marcada canal, orientada sud-est, que ens porta a una desgrimpada de II, II+ grau, on hi trobem equipament d’ancoratges fixes a la paret, per si a algú li cal encordar-se i assegurar-se per progressar amb major seguretat.
Anem seguin les marques vermelles que ens indiquen la continuïtat cap el cim, després de passar el coll entre els dos pics, continuem seguim les marques vermelles tot fen petites grimpades intermitents, amb algun passatge aeri.
Després de 3h. d’ascensió ens trobem al cim del Mitikas (2918 m) punt culminant del nostre objectiu, on hi oneja la bandera grega. Signem al llibre de registre i plasmem els nostres desitjos i pensaments com a bons catalans, ja que la Diada es a tocar.
Gaudim de meravelloses vistes cap el pròxim Mar Egeu i la resta de muntanyes d’aquesta serralada, en un magnífic 4 de setembre de 2012.
Baixem, en el dia els 1800 m de desnivell, que separen el cim del Mitikas de Prionia, acusen el notable cansament a les nostres cames.
Fem nit a Lithochoro en un molt recomanable Gesthouse anomenat “Papanikolaou”, on estudiem els nostres pròxims destins “no tant muntanyencs” dins de la mateixa Grècia, de caire mes turístic, però del tot recomanables, Meteora i Itaca.
Meteora: Indret màgic, amb certs aires monserratins, on els monestirs ortodoxes fan d’enxaneta sobre les esveltes agulles de roca conglomerada. Parets i agulles que en la mirada de qualsevol escalador s’hi pot llegir el desig d’escalar-les.
Itaca: Que cal dir d’aquesta tranquila illa tant significativa pels catalans…
Joan, Roser i Judith
Setembre de 2012