ESCALAR A OMAN(PENÍNSULA ARÀBICA)

ESCALAR A OMAN (PENÍNSULA ARÀBICA)

 GENER 2011

        El 11 de gener empreníem el viatge cap a la capital d’Oman, Muscat, en Edu Sànchez, Araceli Segarra, Miquel Sànchez i Joan Solé per un estada  de 12 dies, amb ganes d’escalar la gran paret de 1000 metres de llargada, que s’enlaira en mig de l’extensa i desèrtica península aràbica, el Jebel Misht (2090 m.s.n.m.)

       Visat, preparatius, gestions, compres, lloguer vehicle i logística per muntar campament i arribar al peu de la gran paret el dia 13 de gener.

        El nostre inicial objectiu es escalar l’esperó del vessant sud-est d’aquesta geganta paret de roca calcària, conegut com the french Pillar (1500 m. de recorregut). Aquest impressionant pilar rocós fou escalat per primer cop, el 1979, per un equip de guies de muntanya de Chamonix (frança), que invertiren 20 dies d’escalada per culminar aquest vertical projecte, i quan arribaren al cim, el sultà (cap d’Estat i del Govern) els estava esperant per traslladar-los, amb helicòpter, al seu Palau i fer-los la recepció i  celebrar la gesta per ser els primers escaladors que tresaren una via d’escalada en el Jebel Misht. Segons fa referència l’informació escrita  trobada sobre les escalades al Jebel Misht, contempla que, tant sols 2 cordades d’escaladors havien aconseguit escalar els 1000 metres de paret del French Pilar en tant sols una jornada. El dia 14, després d’estudiar, fil per randa, totes les parts de la paret, decidim intentar escalar-la en una sola jornada, fent 2 cordades independents, aconseguim arribar al cim desprès de 9:30 hores d’escalada ininterrompuda. Les màximes dificultats les trobarem

en el segon i vuitè llarg de corda (graduació de dificultat en escalada lliure 6B+, 5.10 semi- equipat). El descens ens toca fer-lo de nit.

        Després de recuperar forces i hidratar-nos correctament, el dia 17 de gener a les 07:00 h. el matí, en Edu Sànchez i jo iniciem l’escalada de la cara est per uns sistemes de fissures i plaques compactes en roca de alta qualitat. A les 18:00 h. Sens fa de nit quan ens resta una vuitantena de metres per arribar al cim de la paret. Seguim escalant, i finalment a les 19:00 h. Trepitgem, de nou,  el cim del Jebel Misht (12h. d’escalada efectiva). Contents i cansats iniciem el descens deixant enrere la nova via que em obert a la cara est de la muntanya, entre les rutes angleses anomenades The Empty Quarter i Eastern Promise. La nostra línea l’anomenem “Oh, man!” 1000 m. de paret,  5.10 cleande dificultat, sense deixar-hi cap ancoratge fix de progressió ni d’assegurament.

         El dia 18 de gener l’Araceli Segarra i en Miquel Sànchez, obren també una nova via a la cara est de la muntanya, seguin el perfil d’un bonic esperó, en la zona anomenada “òrgans”. Inverteixen 9 h. d’escalada per superar dificultats fins a 5.10, també deixant la ruta totalment  desequipada. El nom de la via es “Diversión ahead”, amb 600 m. de recorregut.

Joan Solé Rovirosa
        Escalador i guia d’alta muntanya